1 noyabr 1969-cu il – Ölkə başçısı Heydər Əliyevin iştirakı ilə BDU-nun 50 illik yubileyi qeyd edilib. 1 noyabr 1931-ci il – Fiziki coğrafiya kafedrasının professoru (1973-2003), Dövlət mükafatı laureatı,  akademik Ələşrəf Vəysəl oğlu Məmmədov ( 1931-2003) anadan olub.2 noyabr 2009-cu il – Universitetin 90 illik yubiley mərasimi keçirilmiş və Prezident İlham Əliyevə BDU-nun Fəxri doktoru diplomu təqdim olunub. 7 noyabr 2003-cü il – ABŞ-ın sabiq dövlət katibi Zbiqnev Bzejinski Bakı Dövlət Universitetinin Fəxri doktoru seçilib. 7 noyabr 2007-ci il – Türkiyə Respublikasının prezidenti Abdullah Gül BDU-nun Fəxri doktoru seçilib.7 noyabr 1929 -cu il – Kristalloqrafiya, mineralogiya və geokimya kafedrasının müdiri (1978-1982) professor Vasif İsmayıl oğlu Əliyev (1929-1982) anadan olub.9 noyabr 1906-cı il – Həndəsə kafedrasının müdiri (1931-1936), Lenin ordenli, akademik Yaroslav Borisoviç Lopatinski (1906-1981) anadan olub.10 noyabr 1934-cü il – Tibb fakültəsinin bazası əsasında Biologiya fakültəsi yaradılıb.11 noyabr 1934-cü il – Mexanika-riyaziyyat fakültəsinin dekanı (1978-1994), Riyazi analiz kafedrasının müdiri (1978-1998), AMEA-nın müxbir üzvü, “Şərəf nişanı” ordenli, Əməkdar elm xadimi, professor Arif Əliheydər oğlu Babayev (1934-1998) anadan olub. 14 noyabr 2017-ci il – Respublika prezidenti cənab İlham Əliyev BDU-nun 100 illik yubileyinin keçirilməsi haqqında Sərəncam imzalanıb. 14 noyabr 1943-cü il – Geologiya fakültəsində Azərbaycanın Faydalı qazıntıları müzeyi yaradılıb. 15 noyabr 1919-cu il – BDU-da ilk dərs günü olub. 15 noyabr 1933-cu il – Filologiya fakültəsinin dekanı (1977-1980), Azərbaycan ədəbiyyatı tarixi kafedrasının müdiri (1979-1986), professor Firidun Cəlal oğlu Hüseynov (1933-1986) anadan olub.19 noyabr 1919-cu il – BDU-nun Elmi kitabxanası fondda cəmi 250 nüsxə kitabla açılıb. 19 noyabr 1937-ci il – professor Cəbrayıl Ağəli oğlu Ələsgərov rektor təyin olunub.21 noyabr 2012-ci il – BDU-nun rektoru akademik Abel Məhərrəmova“Elm və texnologiya sahəsində 2012-ci ilin İSESKO mükafatı” təqdim edilib. 22 noyabr 1929-cu il – Dövlət və hüquq nəzəriyyəsi tarixi kafedrasının müdiri (1968-ci ildən), “Şöhrət”  və “Şərəf nişanı” ordenli, Əməkdar hüquqşünas, AMEA-nın müxbir üzvü, professor Məsumə Fazil qızı Məlikova anadan olub.23 noyabr 1920-ci il – professor Sergey Nikolayeviç Davidenkov rektor təyin edilib. 25 noyabr 1938-ci il – Azərbaycan və rus dillərində “BDU-nun Elmi əsərləri ” nəşrə başlayıb. 26 noyabr 1994-cü il – Heydər Əliyevin iştirakı ilə BDU-nun 75 illik yubileyi keçirilib. 26 noyabr 1991-ci il – BDU-nun nəzdində Tətbiqi Riyaziyyat Elmi-Tədqiqat İnstitutu yaradılıb. 26 noyabr 1939-cu il – Analitik kimya kafedrasının müdiri (1979-2006), “Şöhrət” ordenli, professor Dəmir Heydər oğlu Qəmbərov (1939-2006) anadan olub.26 noyabr 1998-ci il – Moldova Respublikasının prezidenti Petru Kiril Luçinski BDU-nun Fəxri doktoru seçilib. 27 noyabr 2004-cü il – Ukrayna Ali Radasının sədri Litvin Vladimir Mixayloviç BDU-nun Fəxri doktoru seçilib. 27 noyabr 1921-ci il – Bakı Universitetinin redaksiya şöbəsi fəaliyyətə başlamış və “Bakı Universitetinin xəbərləri”nin ilk nömrəsi nəşr edilib. 28 noyabr 1920-ci il – Universitetdə prorektor vəzifəsi təsis edilib. 28 noyabr 2008-ci il - BDU-da Rus Mərkəzi açılıb. 30 noyabr 2007-ci il – İran İslam Şurası Məclisinin sədri Qulaməli Həddad Adil BDU-nun Fəxri doktoru seçilib.
151 01-10-2018

Fizika fakültəsində növbəti dissertasiya işinin müdafiəsi keçirilib

Bakı Dövlət Universitetinin nəzdində fəaliyyət göstərən D.02.012 Dissertasiya Şurasında 27 sentyabr 2018-ci il tarixində Fizika fakültəsinin “Nanomaterialların kimyəvi fizikası” kafedrasının doktorantı Həbibə Aslan qızı Şirinovanın “PP+Fe3O4 və PVDF+Fe3Oəsaslı polimer nanokompozitlərin alınması, quruluşu və xassələri” mövzusunda 2222.01.–“Nanoquruluşların fizikası və texnologiyası” ixtisası üzrə fizika üzrə fəlsəfə doktoru elmi dərəcəsi almaq üçün təqdim etdiyi dissertasiya işinin müdafiəsi keçirilib. Fizika fakültəsinin dekanı, “Nanomaterialların kimyəvi fizikası” kafedrasının professoru Məhəmmədəli Ramazanovun və İtaliyanın La Sapienza universitetinin professoru Luca Di Palmanın rəhbərliyi ilə hazırlanmış elmi tədqiqat işi Şura üzvləri tərəfindən yüksək qiymətləndirilib. İtalyan professorun da iştirak etdiyi müdafiə prosesi, maraqlı diskussiyalarla yadda qalıb.

İclası aparan Şura üzvü professor Əhməd Abdinov doktorantın indiyədək xarici ölkələrdə keçirilmiş konfranslarda uğurla çıxış etdiyini, elmi tədqiqat işinin nəticələrinin isə bir çox xarici jurnallarda çap olunduğunu qeyd edib. Belə ki, dissertant H.Şirinova  7-si Web of Science bazasında indekslənmiş 8 məqalə və 8 tezis olmaqla, ümumilikdə, 16 elmi işin müəllifidir. Opponentlər və elmi rəhbərlər də işin elmi əhəmiyyətini qeyd ediblər.

Professor Məhəmmədəli Ramazanov təqdim olunan işin aktuallığını, dünya elm müstəvisində bu sahədə görülən müasir işlərdən geri qalmadığını vurğulayıb, iddiaçının bir tədqiqatçı kimi, müsbət şəxsi keyfiyyətlərə malik olduğunu qeyd edib. İkinci elmi rəhbər olan Luca Di Palma H.Şirinova ilə Tempus “ECONANO” proyekti çərçivəsində tanış olduğunu, onun dəfələrlə İtaliyanın Roma, Florensiya şəhərlərində tədqiqat işləri apardığını vurğulayıb.

Qeyd edək ki, müdafiədə Azərbaycan Ali Attestasiya Komissiyasının Ekspert Şurasının üzvləri də iştirak edib. Prosesdə iştirak edən 3 nəfərdən ibarət nümayəndə heyəti rektor, akademik Abel Məhərrəmov tərəfindən xüsusi dəvət olunub. Belə ki, bu qərar Bakı Dövlət Universitetinin daxilində fəaliyyət göstərən dissertasiya şuralarının təşkil etdiyi müdafiə proseslərinin birbaşa AAK-ın komissiya üzvləri tərəfindən izlənməsinin təmin edilməsinə xidmət edir.

Mətbuat və informasiya şöbəsi, 01 oktyabr 2018-ci il.

BDU-nun bütün əməkdaşlarına 100 illik yubiley münasibətilə mükafat veriləcək

Elm - cəmiyyətin inkişafının hərəkətverici qüvvəsi kimi

BDU-da marketinqin kommunikasiya sistemi haqda tədbir keçirilib

“Clarivate Analytics” şirkətinin nümayəndəsi BDU-da təlim keçib